A Centurio Szőlőbirtok


A Centurio Szőlőbirtok
A bor a szőlőben születik Ludányi Balázs

A Centurio Szőlőbirtok két kiváló adottságú termőhelyet- Fáy-domb (2,4 ha) és Diós (0,72 ha) -foglal magába Gyöngyöstarján határában. A cél évről-évre olyan borok világra segítése, amelyek önálló, utánozhatatlan egyéniségként megjelenve kifejezik a termőhely, a szőlőnövény, és a természet csodálatos egyensúlyát; a tiszta motívumból cselekvő, alkotó, törekvő ember közreműködésével.
A február 26. pénteki borvacsorán, Piroska Tibor, a Kékhegy Pince borászának kézműves borai mellett, Ludányi Balázs alábbi két borát is megkóstoljuk.

„Tizenöt” 2015
A birtok alapházasítása, Zenit-re épülő Sárgamuskotály, Szürkebarát és Hárslevelű házasítás. Tartályban, spontán erjedt és ugyanott érlelődött palackozásig. A gyöngyöstarjáni Fáy – domb karakterisztikája, a sárga agyag ásványos jelei jelennek meg a borban. A vacsora hideg előétele mellé, a pisztráng – édeskömény mellé kínáljuk.

„Első fejtés” 2015
Kétharmad rész Cabernet Franc, egyharmad rész Kékfrankos szőlőből készült rendszer független rozé. Teljesen új utat nyit, a saját magáét járja.
A must 6 órás héjon áztatást követően lett levéve a kádból, saját élesztői szülték borrá. A nedű üzenete a zamatos gyümölcslé élmény, ahogy Kovács Anti mondaná.

+ There are no comments

Add yours