Bori Mami kisokos – Kávéfajták


Bori Mami kisokos – Kávéfajták

Tudtad, hogy a babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta? Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, de a legtöbb kávégyártó és -forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.

Magyarországon a kereskedelmi forgalomban árult kávék döntő hányada csak robuszta fajtát tartalmaz.

Arabica

Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a kávéínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának. Az Arabica fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-en terem meg a trópusi égöv vulkanikus talajú, hegyvidéki tájain.

arabica-kaveszemek

Az arabica kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles utóízük van.

Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet, csapadék), babkávéja emiatt is drágább mint a robuszta.

Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz (az össze többi kávécserjének két babból áll a termése).

Peaberry babkávé, pörköletlen

Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával.

beaberry-kavebab

A különböző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek, ilyen népszerű babkávé-keverék (angolul blend) a Mocha-Java, melynél a Mocha babkávé csokoládés felhangja kellemesen harmonizál a Java fűszeres testességével.

A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-a arabica.

Robuszta

A robuszta kávécserjék sokkal igénytelenebbek és alacsonyabb magasságon (200-800 m) is megterem, valamit több termést hoz. A robuszta kávét az arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik kesernyés íze miatt. Emiatt a robuszta babkávé olcsóbb mint az arabica és az olcsó áruházi kávékínálat döntő többsége kizárólag robuszta kávéból áll.

robuszta-kavebab

Mindezek ellenére nem szabad a robuszta kávét teljesen leírni, mivel a jól pörkölt robuszta babkávét arabica fajtákkal keverve (10-15%-ban) kiváló mixek (blendek) készíthetők. Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna crema igazából csak megfelelő minőségű robuszta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető.

Érdekes, hogy a világ egyik legdrágább kávéjaként ismert Idonéziában termő Kopi Luwak vagy Civet Coffee is robuszta fajta.

 

(Forrás: Kávézóna.hu)

+ There are no comments

Add yours