Gyógynövények a konyhában


Levendula

 

A szerelem, az üde frissesség és a nyugalom megtestesítője. Az ember kísérője, szinte a kezdetektől. És mennyi mindenre használjuk és használhatjuk? Az ötletek tárháza szinte kifogyhatatlan! Például gyógyításra, szépségipar már az ókorban felfedezte és természetesen a konyhában is…..

Jellemzője

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad. A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat.

Hatóanyaga

Tartalmaz illóolajat (1-3%), fő összetevői azonban a linalol (20-25%) és linalil-acetát (30-40%). Összetevői között megtalálhatók: cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, és flavonoidok.
A növény szaggatott, vékony álfüzérben álló virágait hasznosítják. A kellemes illatú virágokat nyílássukkor a szárakról leszedegetik, és megszárítják. Gyűjtési ideje június.
Felhasználják provance fűszerkeverékhez, a gyros egyik alapfűszere, a szépségiparban illatósítóként, valamint hatékony molylepkeriasztó.

Gyógyászati felhasználása

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.
Számos tanulmány bebizonyította, hogy a levendula illóolajai sok betegség esetén hasznosak, például a migrén, a fejfájás, a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás, a félelem és a kimerültség kezelésében. A levendula terhesség közben is használható és rájöttek, hogy hasznos lehet az ekcéma és a bőrgyulladás kezelésében is. A levendulát továbbá mellrák, májrák és léprák kezelésére is használják.

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták.
A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató és frissítő tulajdonsága, az erős illat rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte a növény értékét az ókoriak szemében. A római férfiak a közfürdőkben testükre kenték.

Levendula a konyhában

Kiváló ízhatás érhető el, a levendula, mint ízesítő alkalmazásakor, azonban vigyázni kell, mert ha túl sokat teszünk bele, kifejezetten rossz (szappan) ízűvé válhatnak az ételek. A levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére lehet használni.
A leveleit viszont kis mennyiségben a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű bevett alternatívájaként, hús- és gombaételek elkészítésekor alkalmazzák. Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral.
Levendulazselé kitűnő kísérője akár még húsételeknek, sülteknek is.

Levendula a Bori Mamiban

Csirkemell levendulás nyári salátával és sárgabarackkal

levendulascsirke

 

Forrás: http://www.gasztroangyal.hu/alapanyagok/fuszer-gyogynoveny/levendula/