Karácsonyi receptek a BoriMamitól


Karácsonyi receptek a BoriMamitól

Már csak pár nap és elérkezik a Karácsony. Van, aki már hetek óta erre készül és már csak a karácsonyi menü elkészítése van soron, de akad olyan is, aki a felpörgött napirend, az év végi extra feladatok miatt, nehezen tud átkapcsolni és az ünnepi készülődésre koncentrálni. Nehéz visszavenni a tempóból és ráhangolódni arra, amiről igazán szól a Karácsony: a szeretetről, békéről és háláról, arról, amit eddig kaptunk a sorstól és környezetünktől. A Belváros téren felcsendülő ünnepi zenés programsorozattal, bízunk benne, hogy tudtunk segíteni ebben és egy kis melegséget hoztunk mindenki szívébe. A téren lógó fényfüzéreket csodálva, a háttérben szóló karácsonyi zenék mellett, egy forró itallal a kezünkben fújjuk ki a fáradt gőzt és hajrá, lássunk hozzá az ünnepi menü és a karácsonyi teríték megtervezéséhez. Akinek még nem körvonalazódott teljesen az ételsor, hátha ez segít:

Leves: Tenger gyümölcse leves kókusztejjel, vaníliahabbal

  • 50 gr póréhagyma
  • 200 gr tenger gyümölcse
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 1 dl kókusztej
  • ½ lime
  • 0,5 dl tej
  • friss vanília
  • chili paprika
  • csillag ánizs

Az alapanyagokat összefőzzük és a végén a fél lime levét belenyomjuk. Ha úgy érezzük, hogy nem elég sűrű, egy kis étkezési keményítővel besűrítjük. Tálalás előtt készítünk egy vaníliás tejhabot és a leves tetejére kanalazzuk.

Főétel: Aszalt áfonyás pulykamell gránátalmás mártással és csőben sült édes burgonya, pillecukorral

  • 500 gr pulykamell
  • 100 gr aszalt áfonya
  • barna mártás alap
  • ½ gránátalma
  • 500 gr édes burgonya
  • fehér pillecukor
  • párolt kelbimbó baconnel

Pulykamellet kiklopfoljuk, lehetőség szerint téglalap alakúra. Sózzuk, borsozzuk és megtöltjük az aszalt áfonyával. Alufóliába tekerve 180 fokon kb 15 percig sütjük. Az édes burgonyát enyhén citromos vízben megfőzzük, és krumplinyomóval, vagy egy villával összetörjük, de nem pürésítjük. Az alap barnamártásba belekanalazzuk a gránátalma belsejét, egy kanálnyi Tokaji borral ízesítjük. A tetejére pillecukrot teszünk és megsütjük a sütőben (a pillecukor elhagyható, de érdemes kipróbálni).

Desszert: Mézes kalácsos csokoládé mousse

  • 100 gr étcsokoládé (46-72% kakaó tartalommal)
  • 0,8 dl tejszín
  • 2 db tojás
  • 100 gr cukor
  • 1 lap zselatin
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék

A tojást a cukorral gépi mixerrel kemény habbá verjük, majd beleszórjuk a mézeskalács fűszerkeveréket. Az előzőleg vízgőz felett felolvasztott (kicsit visszahűtött) csokit óvatosan beleöntjük a keverékbe és kézzel átforgatjuk, homogénre keverjük szépen lassan. Utoljára a felvert tejszínt tesszük hozzá és ezzel is óvatosan összedolgozzuk. Pohárba porciózzuk és hűtőben pihentetjük 6-8 órán át. Egzotikus gyümölcsökkel tálaljuk. Ezt a desszertet akár már előző este is elkészíthetjük.

Adjuk meg a módját ennek a különleges napnak, és a különleges ételsornak. Szakadjunk el egy pár napra a hétköznapoktól.
A terítékhez Babitól, /Stature – Babivirág, Gyöngyös/ kértünk segítséget, aki a mai trendeknek megfelelően, egy letisztult, ízléses ünnepi asztalt varázsolt nekünk. Mondanom se kell, pillanatok alatt. Megérkezett egy kis kosárkával, tele mindenféle csecse-becsével és már tudta is, hogy mit hova tologasson ahhoz, hogy egy kicsit zsúfolt, de mégsem túl sok dísszel ellátott, otthonos és kifinomult ünnepi asztaldekorációt készítsen. Egy pár alapszabály betartásával, biztos vagyok benne, hogy csodás terítékek fognak születni.

Ez a szeretet ünnepe, örüljünk hát a körülöttünk lévő embereknek, csendesedjünk le és éljük meg a jót. Hagyjuk a csudába a ferde fát, vagy az ajándékról állandóan leugró ragasztószalagot, a nagy forgalom miatt késő vendégeket, a lényeg, hogy finomakat együnk, együtt legyünk és jókat beszélgessünk a jó illatú, kicsinosított otthonunkban. Aztán tartsuk meg ezt a jó érzésünket minél hosszabb ideig és szeressünk egész évben.
A Bori Mami csapata meghitt és szeretetteljes Karácsonyt és csodálatos menüsort kíván minden kedves jelenlegi és jövőbeni vendégének!

+ There are no comments

Add yours