Travelo – Itt a legszebb az október: Mátra és Olaszország


Tarka erdő, szőlőtőkék között vezető panorámaút, remek borok és finom falatok a Mátrában, macskaköves sikátorok, gombaszezon, grappa múzeum és karibi tengerpart Olaszországban. Mutatjuk, hova utazzon októberben és miért.

Ismét eltelt egy hónap, ezért újra jelentkezünk havi ajánlónkkal. Egy belföldi, és egy külföldi célpontot mutatunk: a közös bennük az, hogy ősszel mutatják a legszebb arcukat. Októberben nincs más hátra, mint a Mátra, vagy éppen Olaszország felé venni az irányt!

Belföldön: irány a Mátra!

A szőlőt a szüretelők, az egyre színesedő lombkoronájú erdőt pedig a kirándulók töltik meg élettel. Itt az idő, hogy csatlakozzon valamelyik vidám csapathoz!

De mielőtt belevetné magát a természetbe, feltétlenül álljon meg Gyöngyösön. Két éve már egyszer ódákat zengtünk a város kincseiről, ezúttal csak ismételni tudjuk magunkat. Gyöngyös sokkal többet tud annál, mint amit elsőre kinéznénk belőle. Sétáljanak egyet a szép főtéren, időzzenek el a Mátra Múzeum modern Természettudományi Pavilonjában, és nézzék meg az egyedülálló Egyházi Kincstárat is.

Legutóbbi cikkünk óta a látnivalók sora egy újabb elemmel gazdagodott: a Bori Mami étteremmel. A hely két éve teázóként, kávézóként nyitott, ma már bisztróként működnek. Ételeik a környék hagyományaiból merítenek (a téli étlapon lesz például eredeti – paprikamentes! – palócleves), de a végeredmény korszerű, a tálalás pedig nagyon látványos. Az alapanyagokat részben helyben szerzik be, de ha a környéken nem találnak megfelelő minőséget, akkor nem bánják, ha messzebbre kell menni érte.

Látogatásunkkor a hely tulaja, Sándor Béla elmondta, az igényes gasztronómiára vágyó kirándulóknak, ha jót akartak enni, eddig Egerbe kellett küldeniük a Macokba, ma már ezért nem kell elhagyni Gyöngyöst. A Bori Mamiban már reggel fél 8-tól lehet enni, és persze ebéd- és vacsoraidőben is nyitva vannak, így bármikor is járjanak erre, meg tudják kóstolni, mit tudnak a gyöngyösiek a vidék gasztroforradalmához hozzátenni.

Inna valami jót az ebéd mellé?

Egyrészt, a Bori Mamiban is végig tudja kóstolni a környék fiatal borászainak legjobb tételeit. Mi ottjártunkkor ezeket kóstoltuk és ajánljuk is: Centurio Szőlőbirtok: Szürkebarát (2015), Benedek Pince: Öregtőkék Hárslevelű (2015), Losonci Pince: Rajnai rizling (2012), Levente Pince: Cibike, Sár-hegy, Olaszrizling (2012)

De a környék fiatal borászai annyira kedves emberek, és annyira szerethető a sztorijuk  hogy érdemes őket egyesével végiglátogatni, személyesen is megismerni őket. Például, Losonci Bálintot, aki Budapesten, újságíróként kezdte karrierjét, ma Gyöngyöspatán készít bort, vagy Major Leventét, aki eredetileg földrajztanár, a helyi iskola igazgatója és egyben borász – kinézetre pedig leginkább rocksztár. Itt tudják őket felkeresni:

Losonci Pince: A pince Gyöngyöspatán található, előzetes bejelentkezéssel látogatható, lehet kóstolni, megmutatják a pincét és a dűlőket is. Honlap itt.

Centurio Szőlőbirtok: A pince Gyöngyöstarján határában található, elérhetőség a Facebookon.

Benedek Pince: Szintén egy gyöngyöstarjáni pince, bejelentkezés a kóstoláshoz itt.

Levente Pince: A pince Abasáron található, ha ide eljönnek kóstolni, Major Leventétől garantáltan mindent megtudnak majd a környék földrajzi adottságairól. Bejelentkezésitt.

Városnézés, falatozás és borozás után irány a természet! Gyöngyöst akár hazánk egyetlen luxuskisvasútján is elhagyhatjuk, hogy aztán a mátrafüredi megállójától felsétáljunk az ország legmagasabban fekvő tavához, a Sástóhoz. A tó egy könnyed sétával körbejárható, a tanösvényen pedig vidám fából készült madarak és érdekes információk várják a kirándulókat. A fő attrakció a kanárisárga kilátó, melyből csodaszép kilátás nyílik a környékre – de némi combizom elkél a csigalépcsőfokok megmászásához.

Akár egész napos programnak is kiváló a Sástó, ugyanis egy lépcsősoron át az Oxygen Adrenalin kalandparkot is megközelíthetjük. Itt bob, canopy, erdei kalandpark, falmászás, hatalmas függőhíd, quadpálya is várja a gyerekeket és a felnőtteket. Komolyabb túrára vágyókat például a Kékesi körtúra bejárására biztatnánk, erről itt találnak pontos leírást.

Nagyrédén mindenképp kóstoljanak valamit!

Ha megéheztek, megszomjaztak a kirándulásban, két helyi termelőt feltétlen fel kell keresniük:

Nagyrédei Kecskefarm: Mennyei sajtjaik vannak, a hagymás és a levendulás ízesítésű is csodás. A kóstolók mellett rendszeresen szerveznek hagyományőrző programokat is. Cím: Nagyréde, Tarjáni út 43., honlap itt.

Benedek Gyümölcsfarm: Csodás szörpjeik vannak, és még szeptember végén is terem friss málnájuk! Cím: Nagyréde, Gyöngyösi út 56., honlap itt.

Végül ajánlunk egy különleges kirándulást a szőlőben, hiszen mikor kiránduljunk itt, ha nem a szüret idején. Gyöngyöstől nyolc kilométerre, Abasáron a Szőlőskert úton elindulva, a Sárhegyen a szőlőben meredeken kanyargó aszfaltúton egyre szebb és szebb panoráma tárul elénk (leszámítva a Mátrai Erőművet, de ez is hozzátartozik a környékhez).

A hegy tetején a sárga Omega-jelzésre (így jelzik a barlangokhoz vezető, legrövidebb utat) kanyarodva hamarosan elérjük a Remete-barlangot és a festői Szent Anna kápolnát. Innen a Mária-úton visszaereszkedhetünk sétánk kiindulópontjára, Abasárra.

Feltöltődne? Lazítana? Finom falatokra vágyik?

Őszi termálfürdőzés, frissítő élménymedencék, forró szaunák, korlátlan all inclusive étel-italfogyasztás – az hűvösebb hónapokban is csodát tesz testével-lelkével egy wellness hétvége. Tervezze be már most a kényeztető wellness élményeket a Danubius szállodáiban Budapesten, Hévízen, Bükön és Sárváron! Őszi wellness ajánlatok akár 25% kedvezménnyel! (X)

Külföldön: repüljön Olaszországba!

Szüret (előbb szőlő, majd olíva), gombaszezon, csokifesztivál – aki a hasát szereti, annak nem kérdés, hogy most jött el a tuti idő egy olaszországi utazáshoz. Ha a fentiek valami rejtélyes okból nem hozzák lázba, a gyönyörű olasz tájak, és a nagy eséllyel szép idő már csak meghozza a kedvét egy kis kiruccanáshoz. A végső érvünk pedig: október az igazi utószezon, ebben a hónapban a nyári hónapoknál (de akár a szeptemberi áraknál is!) jóval olcsóbban kijön egy olasz hosszú hétvége, és a tömeg is jóval kisebb a legendásan zsúfolt látnivalóknál is.

Forrás: http://travelo.hu/kozel/2016/10/01/ide_utazzon_oktoberben/