borimamilogofekete

Gianni Frasi kávéval és még bátrabb falusi gourmet konyhával tér vissza a Bori Mami

Határozott új irányok, megerősített régi elgondolások, a világ egyik legjobb kávéja és teljes megújhodás – Bori Mami hozza a kortárs palóc életérzést (vagy megteremti?), és komoly tiszteletköröket ró le az itáliai gasztronómia előtt.

A világnak addig nincs vége, míg Sándor Béla a Bori Mami jelenén és jövőjén dolgozik. Az étterem vezetője, szíve és lelke most is ragyogva mesélt az újranyitásról, mi pedig kíváncsian várjuk, hogyan fogadja a helyi közönség az újraszabott Bori Mamit.

Mondanánk, hogy jelentős ráncfelvarráson esett át az étterem, de a Bori Mami étteremnévvel ez nem túl ízléses megfogalmazás. Annál ízlésesebb lett viszont a megújult vendégtér: Gyöngyös kedvence stílusosabban és elegánsabban tért vissza a kényszerpihenőről, mint valaha, és több újdonsággal indul újra.

Kívül-belül új konyha

Az újraszabott vendégtér a világ bármely pontján megállná a helyét, ezt nincs is hova ragozni. A kulisszák mögött is zajlottak a beruházások, a Coninvesttel működtek együtt a konyha teljes felújításában (akik többek között Tiago Sabarigo most nyíló Essência éttermét, a nagykörúti Caviar & Bullt és a Marriott Luxury Collection Hotel-lánc kötelekében hamarosan nyitó Matild Palace konyháját is építik). Önmagában az olasz Marrone konyhasziget is jól belövi a berendezés színvonalát.

Azonban nem csak technológiájában újul meg az étterem. Szabó Kevin – aki Széll Tamás commis-ja volt a nyertes szériában – leköszönt a séfposztról, a Bori Mami megint irányt vált e téren. Nem akarnak minden áron „nevet” állítani a konyha éléről, hanem egy erős csapatot igyekeznek összekovácsolni, úgynevezett szerzői konyha nélkül. (Pontosan ezt az irányt szabta meg magának egyébként a 2 Michelin-csillagos Onyx is, a tulajdonos Niszkács Anna itt beszélt róla nekünk.)

A Bori Mami bár mindig is hangsúlyozta a Heves megyei identitást, az elmúlt években jócskán jelen voltak a kísérletező hangok és meghökkentő fogások is az étlapon. Az új koncepció szerint

még határozottabban beleállnak a már korábban meghirdetett falusi gourmet vonalba: közérthető ételekkel, felvállaltan falusi, azon belül is palóc ízekkel, akár pacallal, dödöllével, gancával, töltött paprikával az étlapon.

Az új menüt még nem tették közzé, de egy modern, kortárs étteremtől elvárható módon a nemzetközi klasszikusok is maradnak a hazai ízek mellett (steakek, lazac, panna cotta, sajttorta).

Portéka, kávézó, bortéka

A Bori Mami a jövőben nem fog reggel nyitni, viszont mellette köszönthetjük immár a Portékát, amely reggelizőként, kávézóként, borbárként és delikáteszként is funkcionál. Nagy dobás, hogy a misztikumokkal övezett Gianni Frasi-kávét sikerült elhozni Gyöngyösre. A 2018 végén váratlanul elhunyt kávénagymester által hátrahagyott céghez mind a mai napig várólistás a bejutás, a limitált mennyiségben előállított csúcskávéra. Magyarországon sokáig csak az encsi Anyukám Mondtában (és a Pizza, Kávé, Világbékében), majd a Tamából lett Pasztell Étteremben, valamint a székesfehérvári kézműves pékségben és kávézóbam, a Már vártalak Bakeryben készül kizárólag a legendás kávé. A Portékában kínált croissant-okba kerül helyi kolbász és mortadella is, kínálnak mátrai és olasz borokat is, ami hűen jelzi a hangsúlyos magyar-itáliai vonulatot. Lássuk!

Forrás: https://diningguide.hu/gianni-frasi-kaveval-es-meg-batrabb-falusi-gourmet-konyhaval-ter-vissza-a-bori-mami/